Over Laura

Het vorm geven in aarde

Zijn eigen vorm aannemend 

Om in de aarde

De vorm weer los te laten

Het te laten zijn. 

- Laura, maart 2015 -

Laura Karsters (1974 Paramaribo, Suriname); woont in Leiden.  

 

Mijn beelden zijn geinspireerd op expressies van de mens: de vele gezichten in de mens. Het gaat mij hierbij niet om het weergeven van de mens als persoon, maar om de innerlijke beleving in beeld te brengen in de klei. Dat kan een emotie, ervaring, menselijke houdingen zijn. Buitenkant versus binnenkant. Soms verbeeldt de vorm abstracte mensbeelden, soms verbeeldt hij organische vormen, of vaak ook een combinatie: menselijke uitdrukkingen weergegeven in natuurlijke vormen. De verbondenheid van mens en natuur. Zonder details weer te geven. Het gaat voor mij om de beleving die het oproept bij de kijker, niet om het creëren van een uiterlijk mooi mensbeeld.

 

Mijn werk vraagt om een dieper durven kijken. Het gaat niet om de eerste blik, de uiterlijke vorm, maar om wat het oproept. Dat voor iedere kijker weer anders kan zijn. De stilte en rust, zachtheid die huist in een beeld met een zwart bedruipte huid; een blauwkleurige organische vorm, ogenschijnlijk zacht en stromend uiterlijk,  tegelijkertijd ongrijpbaar en onbestemd in zijn essentie als je langer kijkt.

 

Ik bouw mijn werk op met rollen klei, om vervolgens het werk in te deuken, te vervormen, weghalen en toevoegen, om vervolgens weer verder te bouwen. De beelden ontstaan al vormend tussen mijn handen. Van te voren kan ik een algemeen idee hebben, met name in de expressie die ik wil neerzetten, maar al bouwend vormt het beeld zich in zijn vorm. Waarbij de vorm enkel wordt bepaald door een dunne wand van klei: de scherf die de ruimte omvat en zelf omhuld is met ruimte. 

De uitstraling van de vorm wordt bepaald door de verschillende lagen glazuren die ik over elkaar heen zet. Het aanbrengen, weer weghalen, aanstoken van de verschillende glazuurlagen, om vervolgens weer een nieuwe laag aan te brengen. Waardoor de verschillende lagen uiteindelijk gaan samenwerken in hun kleurbeleving en de uiteindelijke expressie van het beeld. 

 

© 2012 by Laura Karsters KvK 64038572

  • LinkedIn App Icon
  • Facebook Classic
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now